#1 ΝΑ ΑΓΝΟΕΊΤΕ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ μέσα από το να τους το διδάξετε από πολύ μικρή ηλικία αλλά κυρίως μέσα από το παράδειγμά σας, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τα ίδια τη δεξιότητα να αντιλαμβάνονται τι είναι και τι όχι υγιεινό για τα ίδια.
#2 ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΣΤΕΝΟ ΔΕΣΜΟ με τα παιδιά σας πιθανόν γιατί είστε απασχολημένοι με τα δικά σας θέματα και προβλήματα όπως επαγγελματικά ή επικείμενο διαζύγιο. Η έλλειψη στενού δεσμού (bonding) προκαλεί έλλειψη κινητοποίησης στα παιδιά καθώς και προβλήματα στο σχολείο ή τα αναγκάζει να υιοθετήσουν αρνητικές συμπεριφορές, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή.
Πώς δημιουργείται ο στενός δεσμός; Χρειάζεται δύο πολύ βασικά πράγματα: χρόνο και διάθεση να «ακούς»!
Αφιερώστε τουλάχιστον 20’ την ημέρα κάνοντας κάτι με τα παιδιά σας χωρίς να τα ρωτάτε, χωρίς να τα επικρίνετε και χωρίς να δίνετε οδηγίες. Αυτός είναι ο χρόνος που τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα θα σας μιλήσουν και όχι όταν εσείς επιλέγετε να τα ρωτάτε. Ακούστε τα!
#3 ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
Απαντήστε στα παιδιά σας για αυτό που ακούσατε να σας λένε και όχι για αυτό που σκέφτεστε ή για αυτό που θέλετε εσείς να τους πείτε, όσο σωστό κι αν είναι ή όσο καλή κι αν είναι η πρόθεσή σας. Η ενεργητική ακρόαση αυξάνει το αίσθημα των παιδιών ότι ακούγονται κι αυτό αυξάνει τον δεσμό μεταξύ σας. Αυτός και μόνο αυτός ο δεσμός μπορεί να αυξήσει στην πράξη την «επιρροή» σας στα παιδιά.
Αν θέλετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν τις αξίες σας, ο μόνος τρόπος είναι να είστε στενά συνδεδεμένοι μαζί τους. Το αντίθετο μάλιστα, δηλαδή η έλλειψη δεσμού μεταξύ σας, μπορεί να τα οδηγήσει αντιδραστικά να υιοθετήσουν τις εντελώς αντίθετες αξίες.!
#4 ΝΑ «ΣΩΖΕΤΕ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
Για παράδειγμα, όταν δεν κάνουν τα καθήκοντά τους ή όταν ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους, αν απλώς τα κάνετε εσείς για αυτά ή δεν τα αφήνετε να βιώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποφεύγετε τη δυσάρεστη θέση ή το άγχος και να εξασφαλίζετε την καλή εικόνα του παιδιού σας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί επίσης να «χαϊδεύετε» και τον δικό σας εγωισμό ότι έχετε ένα παιδί που δε διαφέρει από τα άλλα, μακροπρόθεσμα όμως συμβάλλετε στο να κάνετε έναν ενήλικα όχι ικανό και όχι αυτόνομο.
Κάνοντας υπερβολικά πολλά για τα παιδιά σας αντί αυτών αυξάνετε τη δική σας αυτοπεποίθηση «κλέβοντας» τη δική τους.
Τα καθήκοντα και οι ευθύνες κάνουν τα παιδιά ικανά και με δεξιότητες και αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους και αυτό στη συνέχεια αυξάνει την ψυχική τους ισορροπία και ευτυχία, μην τους την κλέβετε!
Επίσης, αφήνοντας τα παιδιά να λύσουν τα προβλήματά τους (με τη βοήθειά σας φυσικά αν τη ζητήσουν) καθώς και να βιώσουν τις συνέπειες των λαθών τους μειώνετε σημαντικά το αίσθημα του θυμού, που συχνά σας διακατέχει όταν παίρνετε εσείς αυτή την ευθύνη, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι σχέσεις σας.
#5 ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ
Στην πραγματικότητα «ενορχηστρώνετε» τη ζωή τους και όσο κι αν το μισούν την εποπτεύετε, αργότερα θα σας ευγνωμονούν για αυτό. Δεν ελέγχετε τα ίδια τα παιδιά σας αλλά σίγουρα ελέγχετε το πώς ζουν τη ζωή τους.
#6 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ
Τα παιδιά κάνουν αυτά που εσείς κάνετε και όχι αυτά που εσείς τους λέτε να κάνουν. Καθημερινά είστε το μοντέλο της κόλασης, της αρρώστιας, των δυσλειτουργιών συμπεριφορών, των εθισμών ή το μοντέλο, της ευεξίας, της ψυχικής υγείας και της φροντίδας της, των «καλών» συνηθειών και πρακτικών.
Αν δεν το ζείτε εσείς οι ίδιοι, τότε σίγουρα δεν θα το ζήσουν ούτε τα παιδιά.
#7 ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΗΣΑΣΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ
Κι αυτό γιατί ακριβώς θέλετε να έρχονται σε σας για συμβουλές και όχι στους φίλους τους. Το μήνυμα που χρειάζεται να περάσετε στα παιδιά σας είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτε που να μην έχετε δει, ακούσει, νιώσει, ζήσει κι εσείς ως παιδί ή έφηβος(με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως όπως τα social media). Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα, γιατί δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας η ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν «βουτήξετε» στις δικές σας εφηβικές δυσκολίες για παράδειγμα, όπως η αποδοχή από την παρέα, το άγχος της εμφάνισης, η αγωνία του έρωτα, τότε σίγουρα θα γίνετε ένας καλός coach για τα παιδιά σας και θα προτιμήσουν πιθανόν να έρθουν σε σας για συμβουλές.
#8 ΝΑ ΛΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΑ
Κι αυτό γιατί, αν το κάνετε, όταν θα συναντήσουν κάτι δύσκολο και δεν θα μπορέσουν να το καταφέρουν, θα πιστέψουν ότι δεν είναι έξυπνα και ότι τους λέτε ψέματα.
Αντιθέτως, αν τους λέτε ότι προσπαθούν σκληρά και τα επαινείτε για αυτό, όταν θα συναντήσουν κάτι δύσκολο το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσουν περισσότερο.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με την «ταμπέλα» του έξυπνου παιδιού σε μεγάλο ποσοστό έγιναν τεμπέλικα και δεν κατάφεραν τελικά πολλά πράγματα σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, τα παιδιά που μεγάλωσαν με επαίνους για την προσπάθειά τους, ακόμη κι αν δεν είχαν άριστους βαθμούς στο σχολείο, κατάφεραν πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή τους μακροπρόθεσμα, γιατί ανέπτυξαν τον μηχανισμό της συνεχούς προσπάθειας, γεγονός εν τέλει πολύ πιο σημαντικό από την εξυπνάδα.
Ο στόχος είναι να μάθετε τα παιδιά να αγαπούν τη μάθηση και όχι να επιδίδονται για να γίνουν αποδεκτά και πρώτα. Αυτή είναι αναμφισβήτητα μια «συνταγή» μιζέριας και δυστυχίας!
#9 ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ
Η διαρκής κριτική σε συνδυασμό με την έλλειψη επιβράβευσης είναι η συνταγή για την «καταστροφή».
Αν συνεχώς βρίσκετε κάτι το οποίο τα παιδιά κάνουν λάθος, στην ουσία τα αποδυναμώνετε, αντιθέτως αν καιροφυλακτείτε για να επιβραβεύσετε τα θετικά τους, ακόμη κι αν αυτό κάποιες φορές σας φαίνεται δύσκολο, θα είναι συνεχώς σίγουρα για το πώς νιώθετε για αυτά, ότι τα αγαπάτε σταθερά και καθημερινά no matter what, κι αυτό θα τους γεμίσει αυτοπεποίθηση.
Η συνεχής κριτική είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προβλεπτικούς παράγοντες για τα διαζύγια, το ίδιο ισχύει και για τη σχέση με τα παιδιά, δεν θέλετε να σας «χωρίσουν»!
#10 ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΑΣ
Αν δεν το αντέχετε, η απογοήτευσή σας θα γίνει μοιραία φανερή στα παιδιά, όσο κι αν προσπαθείτε να την κρύψετε, κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαμορφώσετε ενήλικες που θα προσπαθούν αενάως να ικανοποιούν τους άλλους καταπατώντας τις δικές τους ανάγκες μια και θα προσπαθούν στην πραγματικότητα να ικανοποιήσουν εσάς, που δεν κατάφεραν ως παιδιά. Είναι πολύ βαριά η κληρονομιά αυτή και το πιθανότερο είναι ότι θα την κουβαλούν για μια ζωή και θα είναι μια σημαντική πηγή δυστυχίας για τα ίδια.
Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να διαμορφώσουν τις επιλογές τους, σεβαστείτε τις και υποστηρίξτε τις, ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν, ακόμη κι αν είχατε άλλες προσδοκίες, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μεγαλώσετε ευτυχισμένους και ψυχικά υγιείς ενήλικες.
Comments